Sunday, January 22, 2012

Eten, drinken en slapen

Eten, drinken en slapen


Een 'kookboek' geschreven door Ronald Giphart. Hij heeft de mooie kans gekregen om een week mee te draaien met Johnnie Boer en een week met Sergio Herman. Alle drie de heren hebben denk ik geen verdere uitleg nodig. En anders is er google.

Een leuk uitgangspunt voor een boek. Meelopen met de beste keukens van Nederland en dan proberen op te schrijven wat je mee maakt en hoe je dat ervaart. Het is een boek wat dik en groot lijkt, maar de geoefende lezer doet het in een avondje denk ik. Ik heb het in 2 avonden (restaurant voor restaurant) uitgelezen en als niet lezer is dat voor mij een unicum ..

Het boek begint fantastisch, bijna elke minuut is opgeschreven, helaas laat hij dat naarmate de bladzijdes vorderen een beetje los en dat is jammer. Als foodie wil je elk detail horen, misschien wel proeven tussen het lezen door.

En dan ook nog eens recepten erbij ... en niet de makkelijkste volgens mij. Maar daar zit de uitdaging in die ga ik zeker eens proberen en kijken hoever ik kom. Dat de heren (Johnnie en Sergio) kunnen koken dat weten we wel, maar een kijkje in de keuken (letterlijk) is toch leuk om te lezen. En hoewel niet geheel onbekend met de wereld is dit topsport van de hoogste plank.

Wordt weer eens tijd een reservering bij de heren te maken ....

Vermakelijk boek, begin is beste, als hij dat aangehouden had top boek. Misstaat niet tussen al mijn andere kookboeken ... heb ik andere boeken ? :-)


En dit zegt Ronald Giphart er zelf van ;

"En zo werd ik een half jaar terug op neutraal terrein uitgenodigd voor een gesprek met Jonnie Boer en Sergio Herman, die volgens alle toonaangevende restaurantgidsen worden gezien als de twee beste chefs van Nederland (samen goed voor zeven Michelinsterren: 3 + 3 + 1). Ook internationaal genieten zij groot aanzien. Alle critici zijn het erover eens: De Librije en Oud Sluis zijn gevestigd in het Huis van de Goden. Boer en Herman zijn de Dionysos en de Pan van het koken.De vraag van de mannen was eenvoudig. Of ik zin had mee te schrijven aan een kookboek dat ze samen wilden maken onder de werktitel: ‘Eten, drinken en slapen’. Het idee was dat ik – in mijn rol als culinaire onbenul – een tijdje zou meedraaien in beider keukens, om van binnenuit op te tekenen hoe het leven in een driesterrenbedrijf eraan toegaat.
Ronald Giphart tekende na een stage van 336 uur in de restaurants De Librije (Zwolle) en Oud Sluis (Sluis) zijn ervaringen op in dit uitzonderlijke boek. Een lees-kookboek met (on)mogelijke recepten van de hand van Nederlands meest gelauwerde chefs: Sergio Herman en Jonnie Boer. Een boek over twee bijzondere vrienden, hun vakmanschap en de vreugde van het gehemelte! "

Sunday, January 01, 2012

To discover ...

There is still so much to discover, to learn, to taste, to try .....

Inspired by people, some great chefs, what I've read, experiences of others. And some maybe on the list forever but we always need to be able to dream ...


On my wish list ....

DK - Copenhagen - Geist
http://restaurantgeist.dk/en/





UK - London - Dabbous
http://www.dabbous.co.uk/










SE - Stockholm - Matbaren
http://www.mathiasdahlgren.com/index.php?lang=En







FR - Valence - Le Restaurant Pic
http://www.pic-valence.com/index.php?lang=en

I have been to her Bistrot Le 7. Due to the Restaurant Pic was fully booked month in advance. But the Bistrot Le 7 was incredible.Especially for a bistrot. With all the references to the N7 (autoroute N7). Like the white markers you find in the road. And the food ... was excellent. It's on my blog here.
Why can't I remember a day,
that I can't forget!
90210 - February 1999